Deze prachtige beelden hebben een speciaal verhaal.
Koptekst 4
In 2009 kregen Roberto en Etta het idee om mooie expressieve beelden te maken. Etta, een buitenlandse ontwerpster en Roberto, die zijn leven lang al met klei aan het werk is.
Hun samenwerking wordt een groot succes en inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een werkplaats waar 16 mensen onder goede omstandigheden en met veel plezier weken. Een werkplek met veel licht, ruimte , goede ventilatie op het platteland van Mexico.
De grondstof voor de beelden is klei. Deze wordt speciaal van een berg gehaald zo´n 50 km. van de werkplaats. Aan de klei worden mineralen toegevoegd zodat de oventemperatuur verhoogd kan worden van 500 naar 800 graden Celsius. De beelden worden hierdoor harder en minder breekbaar.
Roberto en Etta creëren samen de beelden. Etta ontwerpt en samen voeren ze het ontwerp uit.
Eenmaal tevreden met het prototype worden er mallen gemaakt. In deze mallen wordt de klei gekneed en moeten deze minimaal een halve dag drogen. Na het drogen wordt de mal verwijderd en kunnen de details handmatig aangebracht worden. Afhankelijk van het beeld bestaat 1 beeld uit meerdere mallen. Niet iedere werknemer is in staat op hetzelfde niveau te werken, voor gecompliceerde beelden is er soms maar 1 modeleur beschikbaar.
Voordat het beeld in de oven kan, moet het gedurende een week in de schaduw en uit de wind aan de lucht drogen. Dit om kromtrekken en grote scheuren te voorkomen. Daarna worden ze gedurende 5 uur in een oven gebakken. Voorheen gebeurde dit in een hout gestookte oven, inmiddels in een elektrische oven. Hierdoor is de temperatuur exacter te regelen en is het milieuvriendelijker
Na het bakken worden de kleine scheurtjes dichtgesmeerd met een pasta en gladgeschuurd zodat de oppervlakte egaal wordt.
Een basis laag wordt aangebracht om alle poriën in de klei te sluiten. Over deze basis komt een grondlaag van olieverf. Deze laag moet 3 dagen drogen voordat met verder kan.
De kleur wordt in minimaal 3 lagen aangebracht en geeft de dynamiek aan het beeld. Als afwerking wordt het beeld tweemaal afgelakt met een vernis. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk maar heeft ieder beeld een eigen uitstraling.
Om kwalitatief goede producten te kunnen leveren werken ze met geïmporteerde professionele verf en penselen.
Begin de dag met een kopje koffie
en zijn verhaal
De koffie die wij in de winkel verkopen zijn afkomstig van twee leveranciers: Fairtrade Original en Café de Origen. Hieronder leest u wat meer over de koffiebonen en zijn verhaal. Ook het verhaal van onze heerlijke chocoladerepen van Tony's Chocolonely kunt u hier lezen.
Ankole Coffee Union.
De koffie van Fairtrade Original komt uit Oeganda van een coöporatie genaamd Ankole Coffee Union. Deze coöporatie is nog vrij jong maar heeft al 18 boerengroepen en heeft wel 6.000 leden. De Ankole Coffee Union is ontstaan in 2006, na een vrij onrustige periode voor de koffieboeren die hun inkomsten behoorlijk achteruit zagen gaan. Het heeft een handelsrelatie met Fairtrade Original sinds 2008. Fairtrade Original heeft de coöporatie vanaf het begin al geholpen met bijvoorbeeld het in kaart brengen van de verwachtte oogst van de boeren. Ook brachten ze de Ankole Coffee Union in contact met financiers. De koffieboeren drogen de koffiebessen na de oogst zelf en leveren ze dan aan de Ankole Coffee Union. De rest van de verwerking van de bonen doen ze bij de Unie namelijk zelf. Eerst moesten ze externe bedrijven inhuren die dit voor hun deden maar sinds 2014 kreegt de Ankole Coffee Union een eigen verwerkingsfabriek. Daardoor hebben ze meer invloed op de verwerking en de kwaliteit van de koffiebonen.
De Ankole Coffee Union stimuleert de boeren om naast de koffieproductie ook andere activiteiten te doen, zoals het houden van bijen. De Ankole Coffee Union helpt hen door het geven van een lening voor het houden van bijen en helpt hen bij het bouwen van bijenkasten. Dit wordt door de Unie gedeeltelijk betaald uit de fairtrade ontwikkelingspremie. (Bron: Fairtrade.nl)
Oromia Coffee Farmers Cooperative Union.
De koffie van Café de Origen komt uit Tanzania en Ethiopië van verschillende coörperaties. 35 coörporaties uit Ethiopië hebben gezamelijk in 1999 de Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU) opgericht. Deze richt zich op het produceren en exporteren van specialistische koffie. Deze koffie wordt biologisch geteeld zonder het gebruik van kunstmest en chemicaliën. In 2000 is de OCFCU fairtrade gecertificeerd en van de fairtradepremie die het heeft ontvangen zijn al vier scholen en twee klinieken gebouwd.
(Bron: Cafe de Origen)
New Cooking Bag uit Ghana
New Cooking Bag” is een initiatief van Ellen Seldenthuis, een vrouw uit Nederland die sinds 2004 in Ghana woont en werkt. Het staat voor “Het Nieuwe Koken”.
Ellen zag hoeveel tijd, moeite en geld de vrouwen in Ghana moeten investeren om eten te bereiden. Dit beperkt hun eigen ontwikkeling.
Ook is de traditionele manier van koken onveilig en slecht voor de gezondheid. Ook de milieu-impact die de traditionele manier van koken heeft, zit haar niet lekker. Ze bedenkt een plan om 'Slow Cooking' in Ghana te introduceren. De hooikist in een nieuw jasje. Samen met haar team ontwikkelt ze een versie die geweldige resultaten geeft en die gemaakt kan worden met lokale materialen. Ze noemen het de “Nieuwe Kooktas”.
Hoe werkt het “Het Nieuwe Koken”?
De New Cooking Bag (NCB) wordt gebruikt om voedsel te koken zonder dat er continu warmte nodig is. Het eten wordt in een pan aan de kook gebracht. Als het eenmaal gekookt is, wordt de pan met inhoud direct in de NCB gezet. De NCB dichtbinden. Door de isolerende eigenschappen van de NCB blijft de temperatuur in de pan hoog en blijft het eten koken totdat het klaar is. Omdat er enig warmteverlies is, is de bereidingstijd langer dan bij gebruik van permanente warmte.
Stenen beelden uit Zimbabwe
Zimbabwe, betekent letterlijk "huis van steen" wat te danken is aan de stenige bodem van het land.
Serpetijn is de algemene naam voor de verschillende steensoorten.
De beelden worden gemaakt door een van de producentengroepen in Chitungwisa, een grote arme wijk zo'n 25 km. van Harare. Serpetijn wordt door de groep uit de groeven gehaald.
In Chitunwisa worden de grote stukken verkleind tot werkbare stukken.
De beeldhouwers werken in de open lucht met divers gereedschap.
Eerst wordt de vorm grof uitgehakt en daarna met mes, vijl en grof
schuurpapier verder gemodelleerd.
De eindfase bestaat uit het verder schuren met heel fijn schuurpapier
tot het oppervlak volkomen glad is.
Dit is een tijdrovende bezigheid, die met name door leerlingen wordt
gedaan. Ter afwerking worden de beelden rondom een houtvuur
geplaatst om ze te verhitten. Wanneer de beelden goed heet zijn.
worden ze ingesmeerd met blanke was.
Hierdoor krijgen de beelden een bijzonder mooie kleur, omdat de
gesmolten was de steen binnendringt.
Wanddecoratie en vazen van papierrolletjes
Gebruikte kranten en tijdschriften vormen en de basis van de producten van producent Wojogroup in Yogyakarta. Dit basismateriaal wordt eerst gerold of op een andere manier gevormd. Vervolgens wordt het een frame van hergebruikt karton bevestigd. Op deze manier worden er verschillende producenten gemaakt zoals bijvoorbeeld wandspiegels, fotolijstjes en wanddecoraties.
De kwaliteit van deze artikelen is de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan. Het is mooi om te zien hoe de medewerkers in dit kleine project zich ontwikkelen. De doelstellingen van dit project is om onder fair trade condities exportwaardige artikelen te kunnen produceren en verder te kunnen doorgroeien.
Samen met Winst worden regelmatig nieuwe producten ontworpen. zoals bijvoorbeeld een collectie aardewerk vazen ingelegd met kleurige stukjes gedraaid papier. Het papier is bewerkt met een speciale coating zodat het stevig en vochtwerend is. Bovendien zijn de vazen waterproof gefabriceerd en dus geschikt als bloemenvaas.
Mexicaans aardewerk
Dit kleurrijke handbeschilderde Mexicaans aardewerk, kan zowel binnen als buiten opgehangen worden.
Haal wel de spullen binnen bij vorst, want ze is niet vorstbestendig. Ieder stuk is uniek beschilderd.
Wanneer u dit aardewerk koopt geeft u vrouwen een betere toekomst en heeft u een uniek, met de hand geglazuurd object!
Maria Isabel startte 12 jaar geleden dit bedrijf, waarbij ze nu leiding geeft aan 14 vrouwen.
Klei uit de bergen vormt de basis. Vrouwen schilderen zonder voorbeeld de kleurrijke patronen op de voorwerpen, waarna deze gebakken worden op 1299 graden Celsius.