top of page

Veel boeren in Azië, Afrika en Amerika zijn nog steeds de speelbal van onrechtvaardige handel waarin zij worden verhinderd op een eerlijke en rechtvaardige wijze te leven. Hierin probeert De Fairtrade Labeling Organisation (FLO - wereldwijde koepel van nationale fairtradekeurmerkorganisaties en in België Fairtrade Max Havelaar) wat tegen te doen. Ook Wereldwinkel Nederland probeert het publiek wakker te schudden en ze te vertellen over de ongelijke handelsverhoudingen in deze ontwikkelingslanden. FLO bepaald de fairtrade-standaarden en de minimumprijzen voor veel producten. (Bron: Oxfamwereldwinkels).

 

De minimumprijs wordt bepaald door de koopkracht en inspanning van de producent. Daarnaast verschilt het per land en regio. Het is ook een richtprijs, in de praktijk wordt er vaak onderhandeld met de producent maar er wordt nooit minder betaald dan de minimum prijs.

Het menswaardig inkomen staat niet alleen voor de productiekosten maar we willen ook kosten als voedsel, woning, onderwijs en medische kosten dekken. Soms wordt een klein deel van de opbrengst aan eerlijke handel verkocht. Maar hoe meer hij aan eerlijke handel verkoopt, hoe beter en menswaardig inkomen hij krijgt.  (Bron: Oxfamwereldwinkels).

 

De Wereldwinkel Medemblik koopt vaak rechtsreeks van de producentenorganisaties. Deze leveranciers zijn gecertificeerd. Hier gaat een heel streng keuringsproces aan vooraf. Er zijn internationale criteria opgesteld om deze leveranciers te kunnen toetsen op betrouwbaarheid welke Wereldwinkel Medemblik, nadat ze geen lid meer zijn van de failliet verklaarde landelijke vereniging nog steeds intensief hanteert. (Bron: Wereldwinkels.nl).

 

Als we allemaal een beetje helpen,

komen we een heel eind.

Bron: Fairtrade

bottom of page